luni, 3 august 2009

Salata greceasca-Horiatiki


Salata greceasca sau Horiatiki,dupa cum o numesc grecii este un preparat usor,revigorant,potrivit pentru zilele de vara.

Ingrediente:(pt 4 portii) :
3 rosii mari
1 castravete
1 ardei verde gras
1 ardei rosu gras
1 mana patrunjel verde(eu nu am avut)
1 cana masline negre
200gr branza feta
ulei extravirgin de masline
3 linguri otet balsamic
oregano uscat,sare ,piper
paine prajita
se poate pune si o ceapa rosie-eu nu am pus

Se spala legumele,se taie rosiile in bucati mai mari,iar castravetele se curata de coaja si se taie cubulete.La fel se procedeaza si cu ardeii,dupa ce au fost curatati de seminte.Intr-un bol se amesteca legumele taiate cu maslinele;se adauga patrunjelul proaspat tocat si branza feta taiata cubulete.
Separat, intr-un recipient sau blender se amesteca oregano uscat cu uleiul de masline si otetul si se toarna peste salata.Se asezoneaza cu sare si piper si se lasa salata la marinat o ora.
Se serveste cu paine prajita si optional,felii de lamaie proaspat taiate.

Este bine de stiut ca exista 4 varietati de ulei de masline:extravirgin,virgin,pur si extra-light,cel din urma trecand de mai multe ori prin procesul de presare.

Uleiul de masline extravirgin-presat la rece-este recomandat pentru salate,peste si fripturi.Prajit ,isi schimba imediat aroma.
Beneficiile uleiului de masline se datoreaza acizilor grasi monosaturati si substantelor antioxidante;o lingura de ulei de masline contine 120 calorii.

(shopping report)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu