miercuri, 19 august 2009

Cozonac












Ingrediente: 1kg faina
6-8 oua(albusurile doar de la 3-4)
60 gr drojdie
300 gr zahar
400ml lapte
1 pachet unt
200ml ulei
o lingurita sare
arome(vanilie rom)

Umplutura:nuci macinate amestecate cu zahar pudra si cacao+stafide (in rom) si rahat.

Cum procedezi: dizolvi drojdia cu putin lapte cald(sa nu fie fierbinte) si o lingurita de zahar.Separat se oparesc 6 linguri de faina cu o cana de lapte clocotit,amestecand bine,sa nu se faca cocoloase.Cand s-a racorit destul,cat sufera mana,se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pana se fac basici mari.(ca in poza)


Se acopera cu putina faina ,se pune un servet peste aluat si se lasa la cald sa creasca.

Galbenusurile se amesteca cu sare si cu zaharul pudra.
In mijlocul fainii se toarna maiaua,zaharul galbunusurile si tot laptele+3 sau 4 albusuri batute spuma.Se framanta o jumatate de ora,aducand aluatul de pe margini spre mijloc.

Se adauga uleiul,untul topit si aromele,se lasa sa creasca 2 ore.

Se imparte aluatul astfel incat pt fiecare cozonac sa se obtine 2 portii.Se intinde aluat se presara umplutura,si se ruleaza,formand un sul.procedam la fel si pt al2lea sul;dupa care impletim cele 2 suluri.

In tava se lasa sa creasca si apoi dai la cuptor .Se unge cu ou si zahar.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu